Wat slimme ondernemers leren van Max Verstappen

Of je race- of autoliefhebber bent of niet, in het spektakel dat Formule 1 heet zijn diverse geweldige ondernemerslessen te vinden. Ze liggen zo voor het oprapen en ik ontdekte het bij toeval. Dit blog gaat over wat wij ondernemers van het Formule 1-circus kunnen leren. Want dat is nogal wat.

Ben ik een mega Max-fan? Of een enorme Formule 1-volger? Nee dat niet. Vroeger volgde ik het allemaal wel, meegekregen van thuis. Mijn moeder had het vaak over de oud-coureur Niki Lauda en als klein meisje hoorde ik daar mijn naam in.

Vorige week zondag heb ik ook gekeken – terwijl ik een achterstandje strijkwerk stond weg te werken. En de uitslag was… jammer. De twee auto’s van Red Bull gingen beide in het zicht van de haven stuk. Jammer is misschien niet eens het goede woord. Als positief denkend mens denk ik dan wel: hierdoor is het seizoen mega spannend begonnen.

Drive to survive

Fast forward naar het nu. Met name mijn oudste zoon vindt F1 helemaal geweldig. Hij volgt niet alleen de wedstrijden, maar kijkt ook de documentaire op Netflix, Drive to Survive. Vorige week waren we op wintersport en hij wilde ’s avonds op de kamer graag die docu kijken. Ik keek met hem mee en daar ontstond het idee voor dit blog. Want wat kunnen we als ondernemers weer veel leren van wat deze Netflix-serie laat zien.

De mooiste ondernemersparallel 

Mocht het je nou echt allemaal niks zeggen, even een kort intro. De twee teams, die vorig jaar dominant waren, zijn Red Bull Racing en Mercedes. De leidende coureurs zijn respectievelijk Max Verstappen en Lewis Hamilton. Concurrenten die elkaar ‘bevechten’ op topniveau. Maar de mooiste ondernemersparallel zit in de driehoek coureur, teambaas en team. Netflix geeft ons een serieuze kijk achter de schermen; inzicht in hun strategieën en hoe ze omgaan met de onderneming ‘racen in Formule 1’. Geweldig!

Succesvol ondernemen is goed leiderschap

Of je nou een startende of nog groeiende ondernemer bent die bijna alles

zelf doet. Of dat je al verder bent en een team aan het bouwen bent. Of dat je onderdeel bent van een grote organisatie. Of die grote tent zelf hebt gebouwd. Vraag jezelf eens af: Wie ben jij? Ben je de teambaas? Ben je de coureur? Of ben je misschien wel allebei?

En dan nog een veel belangrijkere vraag: Lijk je meer op de teambaas van Mercedes – Toto Wolff – of van Red Bull Racing – Christian Horner? Dat gaat namelijk over leiderschapsstijlen. En jouw leiderschap is direct en 100% gerelateerd aan je resultaten, aan je successen.

Masterclass

Ik heb er een masterclass aan gewijd en ik nodig je graag uit om te gaan kijken. Of je nou een liefhebber bent of niet. Neem er een kop thee of koffie bij en ga lekker kijken:

<videolink hier>

Mijn vraag aan jou

Wie ben jij? De coureur, de teambaas? Heb je naar aanleiding van de video vragen of opmerkingen? Deel jouw vragen of opmerkingen onderaan dit blog in de comments. Ik ben namelijk benieuwd of wij blogzinnige ondernemers hiervan houden, van dit soort ‘racen!

Ik wens je weer een hele mooie week. Kijk aanstaande vrijdag live mee naar de wekelijkse gratis masterclass en kijk ze terug op https://bit.ly/fnlguru in de masterclass bibliotheek.