Drie weken geleden was ik even kort op Radio2. Dat ik dat opschrijf hier, ouwe opschepper die ik ben. Nou nee hoor, heeft niets met opscheppen te maken. Daar ben ik niet van. Ik vertel je dit omdat soms een kleine trigger groot gevolg kan hebben, de opmaat naar bijvoorbeeld een blog kan zijn. Die trigger: in De Staat van Stassen, een radioprogramma tussen acht en tien uur ’s avonds, was een oproepje. Ze vertelden daar dat er weer eens iets is overgewaaid uit de USA. Wat nu kennelijk in Zwitserland flink populair is. Grit. Ik hoorde het vluchtig aanvankelijk, Grit, en dacht, HEY! Die term ken ik volgens mij. Heb ik daar niet een boek over? Nog even doorluisteren en jawel, het ging over het Grit wat ik dacht te kennen en je persoonlijke Grit-score. Oproep van de radiomannen was om je Grit-score te testen en dat te delen met hen. Nog geen 5 minuten later zat ik – kort hoor – in de uitzending. De reden: ik heb een score van 4,8.

Wat is Grit?

Grit is geen afkorting, het betekent korrel in het engels. Aan die vertaling heb je niet veel, het gaat vooral om de interpretatie. ‘Gritty zijn’ heeft alles te maken met doorzetten, met je doelen halen. Ik heb dat boek destijds gekocht omdat het gaat over de redenen achter wel en niet slagen in het behalen van je doelen. De schrijfster Angele Duckworth heeft de puzzel gelegd waar psychologen al tientallen jaren hun wijze hoofden over breken. Wat heeft iemand die super succesvol is wat anderen niet hebben? Bovendien, kan je voorspellen of iemand gaat slagen? Nou dat wilde ik wel weten.
Talent is leuk maar absoluut geen must
We hechten met z’n allen veel belang aan talent. Wat denk je, is talent hebben voor iets de grootste factor? Is die violist niet een toptalent, wat het zo’n beetje aangewaaid heeft gekregen? Of is Max Verstappen zo’n beetje met een stuurtje in zijn handen geboren? Talent blijkt … een overgewaardeerde factor te zijn. Talent is highly overrated wordt wel gezegd. Talent is leuk. Is handig. Maar je zal meer moeten doen. Met talent alleen kom je er echt niet. Je moet er moeite insteken, in wat je ook wil behalen. Veel moeite. Die violist oefent heel erg veel. Onze nationale Formule 1-held traint ‘to the max’, en niet alleen in zijn auto. 🏎️ Iedereen, echt iedereen die veel bereikt, heeft daarvoor hard gewerkt. Talent is soms aanwezig en helpt, maar volharding is de echte sleutelfactor. Dat is misschien wel een van de meest op mijn irritatie werkende dingen die ik soms op websites of op social media tegenkom: iemand die beweert dat (meestal een) ze op een tropisch eiland met maar een paar uurtjes per dag tonnen verdient. Sorry, maar dat geloof ik niet. Ja misschien nu wel, maar daar heeft ze dan echt heel veel voor gedaan om tot dat punt te komen. In het boek Grit wordt het samengevat in één woord ‘oefenen’ maar het is de verzameling van steeds weer opnieuw de dingen doen die ervoor zorgen dat je je doel gaat halen. De schrijfster heeft dit niet verzonnen, dit is pure wetenschap, gebaseerd op het veel onderzoek wat zij heeft gedaan. Nergens in dat onderzoek staat ook maar iets wat lijkt op succes in combinatie met de beroemde twee vingers in je neus.

Er is meer

Dat ‘oefenen’ is slechts 1 van de 4 of misschien wel 5 factoren die verantwoordelijk zijn voor een hoge Grit-score. In de masterclass van afgelopen week heb ik uitgelegd wat de overige factoren zijn. Onderin dit blog vind je de link naar die (gratis) masterclass. Ik vertel daarin hoe je je eigen Grit-score meet. Wat die topscorers anders doen dan de meeste mensen om hun doelen te halen. En natuurlijk wat je zelf kan doen. Want die Grit-score, daar heb je absoluut invloed op. Ik snap ze wel, die Zwitsers. 🧀 We mogen Grit ook in het Nederlands onderwijs een veel belangrijkere plaats geven. De schrijfster vertelt in het laatste deel van haar boek dat je je kinderen veel kan meegeven en ze meer Gritty kan maken. Dat is natuurlijk ook nog een keer fantastisch, alhoewel ik het echt een uitdaging vind om mijn pubers ‘gritty’ te krijgen. Niettemin doe ik wel pogingen, want ik ben zelf behoorlijk gritty. In de masterclass hou ik het bij onszelf, wat we zelf kunnen doen voordat we met onze kinderen of anderen aan de slag gaan
PowerSEO

Kijk de masterclass terug via deze link: https://youtu.be/2uGIcoq4ezs 
Of klik op de afbeelding.

Ik wens je een mooie week,
Groet van Laura

PS Heb je zelf voldoende Grit maar wil die omzet niet? Te weinig klanten? Maak een afspraak, reageer hieronder op deze blog. Ik neem dan contact met je op en dan gaan we samen kijken naar je marketingstrategie, zeker weten dat ik erachter kom. Dan kan jij weer verder om Gritty je doelen te halen 😊