Een ondernemer weet dat het niet altijd over rozen gaat. Dat naast successen er ook dingen zijn die tegenvallen. En soms vindt er een (kleine) crisis plaats. Terwijl ik dit blog schrijf, zit ik er nog middenin en deel daarom graag met je hoe ik hiermee deal. En welke power ik hieruit haal.

Fail forward

Op het ondernemerspad kom je allerlei roadblocks tegen. Sommigen veroorzaak je zelf. Per ongeluk. Of door gebrek aan ervaring of kennis. Althans, dat is wat ik vaker dan ik leuk vind heb ervaren. Van die suffe dingen die je niet goed doet of gewoon fout gaan door pure onwetendheid. Hoort erbij, “fail forward” zeg ik dan. Fail forward, letterlijk vertaald, is voorwaarts falen. Fouten maken, niet bang voor zijn, vallen, opstaan, en door. Zoals kinderen leren lopen. Die roadblocks dus, die horen er gewoon bij. Maar er zijn gebeurtenissen die je liever niet wil. Sterker nog, die je super kwaad of verdrietig maken. Omdat je dat niet zelf doet, maar omdat iemand anders aan het ****** is. Opzettelijk.

Crisis

Gisteren had ik zo’n gebeurtenis. Wat was er aan de hand? Mijn Facebook account bleek gehackt. Mijn agenda zat vol met coaching en groepssessies, dus dan ben ik niet met mijn mail bezig. Maar mijn mail was gisteren wel met mij bezig… Een hele stroom van meldingen van Facebook. Tientallen verzoeken om resets van mijn password. Huh? Lang verhaal kort: iemand heeft zich toegang kunnen verschaffen tot mijn Facebook account.

Maar het waren niet de mailtjes die me opvielen. Het was een app’je van een vriendin die mij een foto stuurde van wat ze op mijn Facebook tijdlijn had gezien. Smerige troep, zo omschrijf ik het maar. “Lieve Laura, volgens mij is je account gehackt.”

Voorkom deze valkuil

Ik deel dit met je omdat hier een hele nare valkuil aan vastzit. Een onzichtbare valkuil die nog heel lang kan doorwoekeren in alles wat je doet en wil bereiken. Als dit soort dingen gebeuren dan ben ik geneigd om op te gaan lossen. Account reset. Vriendin bedanken. En door. Niet meer aan denken. Want hé, wat kan je doen met wat een ander doet? En invloed willen uitoefenen op idioten, dat is sowieso geen slim idee.

Maar wanneer je dit gebeurt, of iedere andere tegenvaller of roadblock, dan komt er emotie los: boosheid, verdriet, angst. Wat het ook is… die emotie wil, en moet gevoeld worden.

Dus dat maar doordenderen, wat ik altijd deed, dat doe ik tegenwoordig niet meer. Sterker nog, ik neem echt de tijd om die emotie te voelen. Om boos te worden. Want wie haalt het in z’n hoofd om mijn account te hacken én daar zulke troep op te zetten namens mij. En ik ben er ook verdrietig van. Want ik heb dus gezien wát er gepost is. De tranen die erbij horen, die moeten eruit.

Emotie is energie

Heel kort hierover: Als je emotie aan de kant gooit en doordendert (zoals ik altijd deed), dan slaat je lijf die emotie ergens voor je op. Emotie is energie. En bij negatieve emoties komt er dus ergens negatieve energie in je. Dat wil je niet, want dat heeft potentieel gevolgen voor je gezondheid, je humeur, je gehele zijn.

Er zit ook een superkans in die emotie. Dat heb ik geleerd van Alex Parengkuan. Alex was mede daarom een van de sprekers van de PrepDays. Ik zou willen dat we dit allemaal al vroeg in onze jeugd leren. De superkans is deze: Maak van de energie die bij de negatieve emotie hoort pure kracht. In het heel kort komt het erop neer dat je er echt even voor gaat zitten. Op zoek gaan naar de emotie. Gaat voelen. Word maar eens even flink kwaad. Of verdrietig. Schrijf dat op. Terwijl je aan het schrijven bent, zal je voelen dat er een enorme kracht loskomt. En precies die kracht… die kan je ombuigen naar iets positiefs. Niet te snel gaan, de pure emotie moet je echt voelen. Wil je er meer over weten, en over Alex, kijk dan deze video:

Ik wens je een mooie week die hopelijk veel over rozen zal gaan! En volgende week, dan schrijf ik weer over de 3 dingen die in marketing heel vaak over het hoofd worden gezien. Kijk ook eens op ons YouTube-kanaal vol met marketing-, sales- en ondernemers-masterclasses.